HARİTADA GÖSTER

İLETİŞİM

Polipropilen Nedir? Polipropilen Nerelerde Kullanılır?

Polipropilen, otomotiv sanayinde kullanılan parçalardan mutfak gereçleri üretimi ve yiyecek paketlemesine kadar birçok alanda kullanılabilen termoplastik bir plastik malzemedir.  Monomer propilenin polimer hale getirilmesiyle elde edilen polipropilen asit ve bazlara karşı dirençlidir.

Polipropilen Nedir?

Polipropilen (PP), tekstil başta olmak üzere otomotiv sektöründen gıda sektörüne kadar pek çok kullanım alanına sahiptir. PP kısaltmasıyla kullanılan polipropilen, asit ve bazlara karşı oldukça dayanıklıdır.

Propilen ilk defa Giulio Natta ve Alman Kimyager Karl Rehr tarafından 1954 yılında izotaktik bir polimer haline getirilmiştir.

Polipropilenin Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Polipropilen (PP) sert, opak ve sağlam bir malzemedir. Düşük özgül ağırlığa sahiptir, suda yüzebilir. En yaygın ticari polipropilenin kristal yapısı, düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ve yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) arasında bir seviyededir. LDPE’den daha az sert ve HDPE’den çok az gevrek bir yapıdadır.

Elektriksel olarak yalıtkan bir malzemedir. Düşük yüzey pürüzlülük değeri sayesinde sürtünme direnci de düşüktür. Düşük yüzey pürüzlülük değerleri, malzemelerin gıda saklama kaplarında kullanılmasına olanak sağlar.

Polipropilen, tekrar eden dinamik yüklere karşı dayanıklıdır. Dinamik tekrar eden yüklemeler karşısında malzeme yüzeyinde çatlak oluşumuna karşı dirençlidir. Ultraviyole ışınlarına karşı dayanıksızdır.

Polipropilen malzemelerin sıcaklığa maruz kaldıktan sonra genleşme katsayısını yüksek olduğu gözlenmiştir. Ancak bu genleşme katsayısı polietileninki kadar yüksek değildir.

Polipropilenin Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Polipropilenin erime sıcaklığı 130 ile 170 derece arasındadır. Düşük maliyetli olması nedeniyle ticari kullanım alanı oldukça geniştir. Darbe dayanımı iyidir. Tüm termoplastik işleme proseslerine uygundur. Hava şartlarına karşı dayanıksızdır, oksitlenmeye açıktır. Yanıcı özelliğe sahiptir, klor içeren solventler ile etkileşime girer.

Polipropilenin teknik özellikleri şu şekildedir;

  • Yüksek kimyasal dayanım
  • Yüksek elektriksel dayanım
  • Yüksek çekme dayanımı,
  • Düşük aşınma dayanımı,
  • Düşük özgül ağırlığı
  • Düşük atmosfer etkilerine dayanım
  • Kaynakla birleştirilebilme
  • Gıda ile temasa uygundur.

Polipropilen Kullanım Alanları

Polipropilen günlük hayatımızın hemen her noktasında karşımıza çıkan bir malzemedir. Mutfak eşyaları, banyo gereçleri, plastik bahçe mobilyaları, tanklar, döner filtreler, fan, aspiratörler, küvetler, elbise askıları, elektrik malzemeleri, kablolar, iplikler, streç filmler, otomotiv sanayi vb.

Otomotiv sanayiinde kullanılan parçalardan, tekstil ve gıda paketlemesine kadar geniş kullanım alanı bulunan polipropilen (PP), ambalaj ve etiketleme, tekstil (halat, termal iç çamaşırı ve halı gibi), kırtasiye, plastik parçalar ve yeniden kullanılabilir kaplar, laboratuvar ekipmanı, hoparlör, otomotiv parçaları gibi birçok uygulamada kullanılır.

Halk arasında plastik boru olarak geçen ve içerisinden içilebilir su ya da atık suların taşındığı borularda da polipropilen kullanılıyor. Günlük yaşantımızda sıkça karşılaştığımız plastik sandalyeler yine büyük oranda PP- polipropilenden üretiliyor. Yalıtım özelliğinden kaynaklı olarak çatı yalıtımlarında yardımcı eleman olarak tek katman kullanılabiliyor. Elektrik kablolarının yalıtımlarında yine polipropilen tercih ediliyor.

admin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *