HARİTADA GÖSTER

İLETİŞİM

Polivinil Klorür Nedir? Ne İşe Yarar?

Polivinil Klorür kimyasal endüstrinin en değerli ürünlerinden biridir ve oldukça geniş bir kullanım alanı vardır. Son yıllarda birçok alanda kullanılan ve kısaltılmış adı PVC olan bu malzeme, genellikle geleneksel yapı malzemelerinde kullanılıyor.

Polivinil Klorür Nedir?

Polivinil Klorür (PVC), vinil klorürden yapılmış katı bir plastikten oluşan maddedir. Kimyasal endüstrisinde sıkça kullanılan bu ürün en çok yapı sektöründe kullanılıyor. Son yıllarda birçok alanda kullanılan PVC, geleneksel yapı malzemesi olan ahşap, beton ve polimer kilin yerine kullanılmaya başlanmıştır.

Petrokimya tesislerinde üretilen bir çeşit polimer olan ürün, değişik katkı maddelerinin yardımıyla plastik haline getirilerek kullanıma sunulur. Mukavemeti yüksek, kimyasal etkilere ve aşınmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Alevle yanmaya karşı dirençlidir, zehirli güz yayar. Döşeme kaplamaları, boru hatları, yapay deri üretimine uygundur. Son yıllarda daha çok kapı ve pencere malzemesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

PVC iki ana maddeden oluşuyor. Chiorine (tuzdan) ve Ethylene (ham petrolden). Bu bileşim ethylene dichloride, çok yüksek ısılarda Vinyl Chloride Monomer (VCM) gazına dönüştürülüyor. Polimerizasyon denilen kimyasal reaksiyonla VCM kimyasal olarak sabit bir toza dönüşüyor. Buna PVC adı veriliyor.

Polivinil klorid, monomer haldeki vinil kloridin polimerazsoyun ile üretiliyor. PVC sert bir plastik olup, daha yumuşak ve daha esnek hale dönüştürmek amacıyla plastikleştiriciler ekleniyor.

Polivinil Klorür (PVC) Kullanım Alanları

Polivinil Klorür (PVC), yapı sektöründen ambalaj sanayine, tıbbi malzeme üretiminden otomotiv sektörüne kadar birçok alanda kullanılan PVC, günlük hayatın hemen her alanında yaygın bir şekilde kullanılıyor.

PVC’nin kullanım alanları arasında kapı ve pencere profilleri, vinil cephe kaplaması, boru ve tesisat malzemeleri, elektrik kabloları, döşeme, hobi malzemeleri yer alır. Esnek ve dayanıklı olmasının yanı sıra ucuz olması nedeniyle malzeme su ve atık su endüstrisinde boru hatları için yaygın olarak tercih edilir. Sağlık sektöründe de kullanılan PVC, ekonomik ve uzun ömürlü olması nedeniyle tercih edilir. PVC parçaları kâğıt ve cam atıkları gibi tekrar kullanıma kazandırılabilir.

PVC Kullanımının Avantajları

  • Polivinil Klorür (PVC), iyi bir ısı yalıtımına sahiptir. Bu nedenle ısı kaybını engelleyerek yakıttan tasarruf edilmesini sağlar.
  • Klor içeren yapısıyla PVC’nin alev alma sıcaklığı yüksektir. Alev aldığında kendiliğinden hemen söner.
  • Alüminyum ve ahşapla karşılaştırıldığında daha hafiftir.
  • Ses yalıtımına sahiptir ve gürültü kirliliğinin önüne geçer.
  • PVC atıklar, kâğıt ve cam atıklar gibi toplanarak tekrar değerlendirilebilir.
  • Kolay temizlenebilir bir yapısı vardır ve bakımı yok denecek kadar azdır.
  • PVC’nin kapı ve pencere imalinde kullanılması ile ağaç kesiminin önüne geçmiş olur.
  • PVC geri dönüştürülebilir özelliktedir. Uluslararası geri dönüşüm kodu 3 olarak belirlenmiştir.

Amerikan İlaç Birliği FDA tarafından onaylı olan bu malzemenin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkisi bulunmadığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.

admin

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir